dimarts, 26 de gener del 2010

INNOVACIÓ EDUCATIVA






Introducció i principis bàsics de la innovació educativa



Innovar és canviar. Així com el concepte d’ensenyar ha anat variant al llarg de la història, també ha estat necessari que l’escola s’anés adaptant als temps que li pertocaven. Tenim el mal costum de pensar que temps passat foren millor i aquest és un dels factors que ens impedeixen mirar endavant. La innovació suposa un canvi en la concepció de l’ensenyament i l’aprenentatge. Innovar és un repte que proposa relacionar, segons paraules de Carbonell, “el coneixement amb l’afecte, el pensament amb els sentiments, el raonament amb la moralitat, allò acadèmic amb allò personal, els aprenentatges amb els valors”. Així doncs, ens trobem davant una complexa xarxa de conceptes sobre tot el que hauria d’abraçar l’educació avui. La teoria de les intel·ligències múltiples de Gardner és una de les evidències de la necessitat del canvi i de com aquest canvi ha d’anar enfocat, sobretot, a les capacitats i aptituds de l’infant. Les demandes de la societat actual juguen un paper molt important en el camp de l’ensenyament, ja que, al cap i a la fi, es pretén crear ciutadans competents en totes les àrees que abraça l’educació per tal que, en un futur no molt llunyà, puguin viure i conviure plegats. Així doncs, el paper de l’educació és fonamental per al creixement d’una societat justa, democràtica i solidària.
Un dels altres factors que intervenen directament en aquest procés d’innovació és l’aplicació de les noves tecnologies. Les TIC aplicades a l’educació han de ser una eina fonamental per al desenvolupament de les capacitats dels infants, que han d’adquirir competències en tecnologia perquè, després, siguin capaços de fer-les servir autònomament i construir el seu propi coneixement, sent capaços de cercar, destriar i reformular informacions. D’aquesta manera, la innovació educativa va molt lligada al marc teòric del constructivisme, on l’infant “construeix” el seu aprenentatge. Un dels errors més comuns que es cometen amb l’ús de les noves tecnologies, és el de seguir emprant la mateixa metodologia en activitats on s’usa tot aquest arsenal informatiu. No es poden copiar models d’ensenyament-aprenentatge tradicionals, plasmar-los en format interactiu i seguir treballant-los de la mateixa manera. L’ús de les TIC implica un canvi metodològic molt important. El que importa no és el què, sinó el com. De res serveix que els infants desenvolupin les seves habilitats en el camp tecnològic si després no són capaços de ser crítics amb el coneixement que estan construint.



Innovar, també significa renovar. Ha d’haver-hi, primer de tot, una consciència de canvi i una intencionalitat per a que aquest es produeixi. Això implica modernitzar certes pràctiques i models educatius, elaborar nous projectes i programes, adaptar materials, desenvolupar noves estratègies pedagògiques d’ensenyament i aprenentatge i modificar la organització dels centres pel que fa a espais i temps. La concepció de canvi i renovació que implica la innovació, implica també la formació d’un professorat competent i progressista capaç de reflexionar i treballar en equip, de cooperar.

Carbonell és molt crític amb els governs i les administracions perquè no són capaces d’atorgar les ajudes necessàries per a aquesta innovació educativa. A les Illes Balears, la Conselleria d’Educació, en la seva proposta per a la elaboració de la concreció curricular “Orientacions per a l’elaboració de la concreció curricular i de les programacions didàctiques.”, permet als centres una autonomia a l’hora de realitzar projectes específics (projectes d’innovació, projectes d’investigació, plans de treball, formes d’organització, integració de les àrees o matèries en àmbits de coneixements) i permet que sigui el professorat qui triï materials, recursos didàctics i realitzi les distribucions horàries específiques. A més, considera que l’educació es troba condicionada pel context econòmic, del qual no hauria de dependre. Així doncs, amb la negativa de governs i administracions en l’ajuda de la innovació, ha hagut d’estar, la comunitat educativa, qui prengui la iniciativa del canvi. El model tecnocràtic de l’ensenyament ha estat un fracàs a l’hora de desenvolupar nous projectes i obrir nous camins a l’educació. De la mateixa manera, quan s’introdueixen reformes en el sistema educatiu, com diu Carbonell, passa tant de temps de la seva gestació fins a la posada en pràctica, que la mateixa reforma s’ha d’anar reformant, de manera que els docents, hi tenen un paper molt important.

Amb la metàfora del puzzle, Carbonell intenta explicar la magnitud del canvi, és a dir, d’aquest procés d’innovació, en depèn tothom i, cadascuna de les peces d’aquest puzzle, és essencial. Armar aquest trencaclosques no és fàcil, perquè de vegades les peces no es poden col·locar, s’han fet malbé i no es poden reparar ni substituir. Alguns enemics de la innovació, serien els models segmentats en disciplines que proposa l’Administració que no deixen treballar d’una manera globalitzada ni sistemàtica. Arribar a un acord entre l’Administració, els educadors, pares i mares i la resta de grups que conformen la societat, és una dificultat a superar per arribar a un consens general i a una participació activa per part de tota la comunitat.

Un altre dels principals problemes de la innovació, que Carbonell compara amb un riu agitat, és l’obtenció de resultats d’aquesta. És un viatge llarg i complicat, però és durant aquest viatge on es van assolint petits objectius. És un procés lent que requereix molta dedicació i ànim, però que a la llarga, dóna resultat. De vegades, el procés no funciona, s’ha de tornar enrere, canviar la metodologia, emprar materials diferents, cercar un altre tipus d’objectius i un altre model d’avaluació. Per això, és un procés dificultós que necessita temps, però que, a la llarga, dóna els seus fruits. Aquest, és un dels altres motius, que potser fa retrocedir l’Administració en la renovació de projectes, que els resultats no són immediats, i que els sistemes d’avaluació, encara són més quantitatius que qualitatius, encara que cada cop, això, està més superat. De la mateixa manera, és complicat establir criteris d’avaluació per mesurar l’èxit de la innovació.

Per impulsar aquest canvi, com ja s’ha dit anteriorment, es necessita principalment la participació de la comunitat docent, que treballa de forma coordinada i conjunta, que té com a bandera la democràcia i la igualtat i que comparteix l’esperit de canvi i la millora de la qualitat educativa. Com diu Carbonell, el professor, mai es troba sol a l’aula. Això significa que ha d’haver-hi una cooperació entre els diferents professionals de l’educació que treballen en els centres per tal de donar resposta a les necessitats que presenten els infants, perquè la diversitat dins les aules suposa un repte molt difícil a superar.
Així mateix, es necessiten professionals competents capaços de ser crítics, realitzar noves aportacions i aprofitar totes les possibilitats que ofereixen les tecnologies, com ara les comunitats virtuals, on diferents grups d’educadors troben un espai per al diàleg i l’intercanvi d’experiències, materials, etc.
Com també s’ha dit abans, el context territorial juga un paper molt important en la innovació educativa. La ciutat, el poble o el barri on es troba situada l’escola, ha de ser capaç d’involucrar-se en l’educació dels més petits, participar en les activitats que organitza el centre, i de la mateixa manera, donar cabuda als més joves en les activitats que ofereix el territori per a un millor espai de convivència, on els uns aprenguin dels altres i on la diversitat sigui un al·licient per al creixement de la comunitat, i no un conflicte social. Així doncs, l’escola ha d’obrir les portes a la societat i, la societat, ha de respondre amb la seva participació. Així mateix, també hauria d’existir una correlació de projectes entre les diverses escoles i centres educatius que hi ha a cada territori, treballar conjuntament per una educació igualitària i globalitzada.
Disposar d’un ambient agradable facilita, també, les relacions interpersonals i dóna l’oportunitat als infants de trobar un lloc on se’ls escolti, se’ls ensenyi i se’ls ajudi a construir el seu coneixement. D’aquesta manera es treballen les competències socials, s’adquireixen hàbits i rutines de forma més còmode, que els permet identificar-se amb determinats col·lectius i col·laborar conjuntament amb la resta de companys. El clima de convivència resulta clau per al desenvolupament integral dels infants.
Els projectes d’innovació educativa no han de basar-se només en determinades activitats o tasques, sinó que han de ser un treball continu i transversal, és a dir, que sigui una dinàmica d’aprenentatge que abraci totes les matèries i àrees de coneixement.
De la mateixa manera que existeixen motivacions per portar endavant aquests projectes educatius, també hi ha factors, que inhibeixen aquest canvi. La pràctica professional es converteix, de vegades, en una rutina de la qual es difícil sortir-se’n. La inèrcia en la metodologia, sobretot, dificulta aquesta innovació. Hi ha reticències per part dels docents, moltes vegades, pel que fa a la formació permanent, cosa que dificulta avançar en la modernització de l’educació. Depenent del centre, també, hi ha actituds i comportaments que miren per l’evolució i millora de l’educació, i que es valoren positivament per part de tota la comunitat educativa de manera que es fa més fàcil poder treballar en equip i trobar una mateixa línia d’actuació pel que fa als projectes d’innovació educativa. Per altra banda, hi ha centres on passa totalment el contrari: curs rere curs es treballen els mateixos continguts, amb la mateixa metodologia i amb uns sistemes d’avaluació objectiva que no donen cabuda al desenvolupament de les competències bàsiques, que són essencials per al creixement del discent i que, segons currículum, s’han de treballar.

Es fa difícil, de vegades, la convivència entre personal docent dels centres educatius. La síndrome “del professor cremat”, és un fort inhibidor dels projectes innovadors. Alguns, al·leguen problemes de cansament davant l’aparició de nous rols, perquè la figura del mestre, també evoluciona. D’altres, s’acomoden al sistema vigent, a causa de la rutina, l’avorriment. És una postura còmode davant el canvi, perquè aquest implica renovar-se, formar-se i molta feina. Aquesta reticència al canvi, a part de malestar dins la pròpia comunitat educativa, també pot donar una imatge equivocada a la gent que veu l’escola des de fora, on es resta, segons paraules de Carbonell, “credibilitat i autoritat” a la feina del docent.

En l’aplicació de les innovacions educatives, els principals beneficiaris dels projectes són, directament, els alumnes. La diversitat de sistemes pedagògics, comporta un trencament en l’aplicació d’aquestes metodologies innovadores. Carbonell, parla del “doble currículum”. La primera part, és la que el docent dedica a activitats com dictats, fitxes, lliçons magistrals, etc. La segona part, en contra de la seva voluntat, l’obliga a seguir una nou sistema pedagògic, més innovador que inclou el currículum, però al qual dedica molt poc temps, perquè suposa una feina i uns coneixements previs que no estan descrits enlloc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada